Logotype

Senaste nyheterna:
Tack för i år! (2017-05-19) »
I morgon är det dags! (2017-05-17) »

ElektronikEXPO samarbetar med:


Seminarier vid ElektronikEXPO 2016:

Missade ni fjolårets seminarier eller bara vill fräscha upp minnet kan ni läsa om dessa här. Klicka på logotypen så kommer ni till föredragshållarens företag.

 

 

   - Mot funktionssäkra autonoma fordon

      och entreprenadmaskiner.

         Föreläsare: Joakim Fröberg, PhD Senior Researcher SICS

 

Självkörande fordon är inom räckhåll, men spannet är stort mellan dagens autonoma funktioner och en framtida vision där vi har helautomatiska och samordnade fordon. Olika användningsfält har också olika förutsättningar till kommersialisering. Öppna frågor finns angående fordonens närhet till människor, uppkopplingsbehov, ansvar. Dessutom finns frågor kring dels, hur man skall uppfylla lagkrav på funktionssäkerhet, eller kanske hur lagar och regler kommer att förändras. Vi presenterar en omvärldsspaning och en sammanställning av utmaningar kring automatisering. Vi ser att en arbetsfordon kunde vara en av de första tillämpningar att automatiseras.

   

           - 2016 bjuder på förändrade direktiv.

                    Föreläsare: Ulf Bjerke och Ulf Bjurman

                    DELTA Devlopment Technology AB


Nyheter inom EMC/radio och LVD-direktiven 2016 – Håll dig uppdaterad med DELTA!

Har du kunskap om vad som gäller i det nya radiodirektivet RED? Eller de nya kraven för immunitet som redan införs i ett flertal EMC-standarder?

Vi ger dig en intensiv och nyttig uppdatering om nya krav inom EMC, radio och LVD direktiven.

 

   

            - Framtidens textilier.

                  Föreläsare: Nils-Krister Persson
                                        -Docent Smart Textiles Technology
                                        Li Guo, Tekn Dr.
                                       - Forskare inom Smart Textiles vid Textilhögskolan, Borås

Tyg som känner av om du rör det. Kläder som mäter EKG eller blir svala i extrem hetta. Integration av elektronik i textil skapar möjligheter för bärbar teknologi. Framtidens textilier förbättrar både människors vardag och ger fördelar för industri, sjukvård och miljö. Textilindustrin är på väg från tygleverantör till att vara en positiv kraft i samhällsutvecklingen.
 
 

    

   - Cyber Security.

       Föreläsare: Linus Degrell, Sogeti


German Steel hade otur att få en masugn hackad. Men var det verkligen otur? Linus Degrell berättar i detalj hur han och hans team visade en kund hur lätt det var att ge sig själva fullständig tillgång till en hel fabrik och därifrån styra allt från affärssystem till produktion. Med framfarten av SMACT-teknologierna (Social, Mobile, Analytics, Cloud och Internet of Things) har hans arbete bara blivit lättare. Men det finns vägar framåt där moln och produktionssystem kombineras utan att säkerheten åsidosätts.

    

    - Hur göra IoT mer tillgängligt genom

      val av teknik?

         Föreläsare: Christian Klemetsson, DeviceRadio

Teknikerna som vi använder idag för att bygga IoT produkter är skapade för helt andra användningsområden. Detta skapar en onödig komplexitet och begränsar kraftigt antalet utvecklare med kunskap att arbeta med tekniken. Christian kommer att berätta om vikten av rätt verktyg och teknik för att få IoT-marknaden att explodera genom att dra paralleller med hur tekniken utvecklades inom industriell automation.

  

         -Från idé till verklighet:
          
          Industriell Öppen
Hårdvara och OS med Öppen källkod               för IoT/M2M-specifik funktionalitet

              Föreläsare: Hans Andersson, Acal BFi Nordic AB

 

Projekt mangOH™ är en ny öppen hårdvaruplattform för IoT med vilken man snabbt och “out-of-the-box” kan bygga prototyper, utveckla mjukvara och ansluta till molnet. Vidare håller mangOH-hårdvaran industrikvalitet vilket innebär att man direkt kan använda den för fältbaserade prototyper, därmed försvinner i många fall behovet av att ta fram en specifik prototyphårdvara.

Huvudblocken på kortet är en Processor (Cortex A5, 550 MHz), Minne (Flash & RAM), Sensorer, 3G-konnektivitet (fallback till 2G, skalbar till 4G) och GNSS. Expansionsmöjligheter för t.ex Bluetooth/ZigBee/WiFi är förberett. Exempel på andra interface är Ethernet, RS232/485, USB, SPI, SDIO.
Operativsystemet, Linux, med Legato™ application framework,  är marknadens enda “application framework” med öppen källkod som innehåller en full uppsättning av API’er dedikerade för M2M & IoT.
Målet med mangOH™ är att erbjuda en öppen hårdvara och referensdesign med en affärsvänlig licens som gör det snabbt och enkelt att realisera en produktidé inom området IoT, M2M, Sensor-to-Cloud.

 

 

           -Design for Reliability using physics of

             failure based analysis.

                   Föreläsare: Yehoshua Shoshan, InnoFour (and DfR Solutions)

 

 

Things break and the current usage of MTBF does not answer when, how often and why. Using EDA and Physics of Failure (PoF) one can calculate the failure rate of a PCB with reasonable precision. In this presentation we give an overview of why not MTBF, and how to Design for Reliability (DfR) using failure rate calculated with PoF methods and EDA.

 
Föreläsningen hålls på engelska

 


 

            - Niob lika bra som tantal i kondensatorer.

                     Föreläsare: Per Hedemalm, Rodengymnasiet Norrtälje

 

Många konstruktörer och inköpare väljer av gammal vana en tantalkondensator när de behöver en avkopplingskondensator. I de flesta fall går det lika bra med en niobkondensator som inte innehåller någon konfliktmineral och som inte kan börja brinna. Slutsatsen kommer från Per Hedemalm som skrivit en uppsats om användning av niob och tantal i elektronikindustrin

 

ElektronikEXPO • info@elektronikexpo.se • 021-448 50 60 Sitemap |  RSS